Nieuwe Range Rover Sport neemt het op tegen machtige Spitfire in uniek duel van Britse legenden op Goodwood

09 JULI 2013, GOODWOOD
  • Twee Britse legenden nemen het voor het eerst tegen elkaar op in een unieke offroad-race tussen vliegtuig en auto.
  • De nieuwe Range Rover Sport, Land Rovers snelste SUV ooit, meet zich met de heroïsche Vickers Supermarine Spitfire in een duel dat FortyOneSix.com organiseerde in de aanloop naar het Goodwood Festival of Speed dit weekend.
  • Eerste offroad-duel in zijn soort op de grasstartbaan van de Goodwood Aerodrome om de snelheid, wendbaarheid en handelbaarheid van de auto en het vliegtuig te testen.
  • De race is nu online te bekijken op www.FortyOneSix.com en www.youtube.com/LandRoverNederland

De nieuwe Range Rover Sport en de legendarische Supermarine Spitfire, twee schitterende voorbeelden van Britse technologie, zijn de unieke uitdaging aangegaan om zich te meten in een offroad-race.

De nieuwe Range Rover Sport, de snelste, meest wend- en handelbare, en alertst reagerende Land Rover ooit nam het op tegen het bekendste Britse gevechtsvliegtuig in een ultrasnelle offroad-race over de grasstartbaan van de Goodwood Aerodrome in Sussex. Land Rover werd uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd, die werd georganiseerd door de Goodwood-website FortyOneSix.com. Het is het perfecte voorprogramma voor het Festival of Speed dit weekend, waar de nieuwe Range Rover Sport zijn Britse dynamische debuut beleeft.

De race, een absolute primeur voor het vliegveld, bestond uit een dragrace tot het einde van de startbaan en terug, met in het midden een korte U-bocht. Dat laatste vormde een bijzondere uitdaging op het oneffen grasterrein, dat bekend staat om zijn gebrek aan grip.

De Vickers Supermarine Spitfire die voor de wedstrijd werd ingezet, was een vintage-model uit 1945 en werd bestuurd door Matt Jones van de Boultbee Flight Academy. Met zijn 1.750 pk sterke V12 Merlin-motor, haalt de Spitfire een topsnelheid van 640 km/u en stijgt hij doorgaans op met een snelheid tot 130 km/u, waardoor hij een sterke tegenstander was voor de Land Rover.

Mike Cross, Chief Vehicle Integrity Engineer bij Jaguar Land Rover, nam plaats achter het stuur van de nieuwe Range Rover Sport, een exemplaar met de 5.0 V8-Superchargedmotor, goed voor 510 pk. Hoewel gras een van de moeilijkste terreinen is om de nodige tractie te vinden bij het accelereren en remmen, haalde Cross toch een topsnelheid van 208 km/u alvorens hij moest afremmen voor de U-bocht halverwege de race.

Hierbij kon hij rekenen op de hulp van het nieuwe ‘Torque Vectoring’-systeem van de Range Rover Sport, dat de binnenste wielen in een bocht afremt en zo bijdraagt tot een stabiel en veilig bochtengedrag.

Cross legde uit dat Land Rover de uitdaging maar al te graag aannam: “Het team kon de verleiding niet weerstaan om de uitdaging die FortyOneSix.com voorstelde om te racen tegen een oer-Brits icoon.”

“Tractie is altijd een probleem als je vanuit stilstand vertrekt op gras, maar de Range Rover Sport had een fantastische start. Ik had nooit verwacht dat de startbaan zo oneffen zou zijn bij de acceleratie tot meer dan 200 km/u en ook op tijd remmen voor de bocht was een hele uitdaging. De auto voelde echter gedurende de hele test evenwichtig aan.”

Klassiek of hypermodern? Om te weten welke Britse technologie het uiteindelijk haalde, kunt u de film en andere informatie bekijken op: www.FortyOneSix.com. FortyOneSix.com is Goodwoods online magazine en sociale mediawebsite waar u terecht kunt voor nieuws, hoogtepunten en evenementen in de wereld van de motorsport, auto’s, motoren en vliegtuigen. De film is ook te bekijken via de socialemediakanalen van Land Rover: www.facebook.com/LandRoverNederland en www.youtube.com/LandRoverNederland

Afbeeldingen
Video's
Over Land Rover

Land Rover specialiseert zich al sinds 1948 in het ontwerpen en produceren van authentieke vierwiel-aangedreven auto’s die zich onderscheiden door de grootste omvang van capaciteiten in hun respectievelijke segmenten. Daarbij neemt Land Rover zijn verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Onze activiteiten op dit gebied zijn gebundeld in ons Our Planet programma. Dit omvat duurzame productie, ontwikkeling van nieuwe technologie, CO2-compensatie, natuurbescherming en humanitaire projecten. De assemblage van alle modellen gebeurt al sinds begin 2006 volledig klimaatneutraal. Daarnaast wordt de CO2-emissie van het gebruik van de auto door klanten voor de eerste 75.000 km of drie jaar gecompenseerd via de onafhankelijke organisatie Climate Care. Zie www.landrover.nl/ourplanet voor meer informatie. Iedere nieuwe Land Rover en Range Rover heeft 3 jaar volledige fabrieksgarantie met een maximum van 100.000 km, 6 jaar carrosseriegarantie op doorroesten en uitgebreide 24-uurs hulpverlening bij pech onderweg voor een periode van 3 jaar.

berichten