Range Rover Evoque vormt inspiratie voor kunstobject Studio Job

27 FEBRUARI 2013, BEESD
Samenvatting
Het unieke ontwerp van de Range Rover Evoque verheft autodesign tot beeldende kunst. Er is nu ook een ode aan dit baanbrekende design. Geïnspireerd door de Range Rover Evoque heeft Studio Job, een internationaal vermaard samenwerkingsverband van ontwerpers Job Smeets en Nynke Tynagel, een exclusief ornament ontworpen en in beperkte oplage gemaakt: CAR. CAR is een uniek stukje ‘figurative art’, gemaakt van de duurzame en exclusieve materialen brons en aluminium.

De Range Rover Evoque is een naadloze vertaling van concept car-design naar realiteit. Mogelijk gemaakt door techniek aan design aan te passen. Functie volgt vorm – in plaats van andersom. Origineel en tijdloos. Eigenschappen die inmiddels wereldwijd zijn erkend en die hebben geleid tot talloze bekroningen voor het design van de Range Rover Evoque.

Job Smeets vertelt: “In ons werk laten wij ons vaak inspireren door alledaagse voorwerpen. Theepot, stoel, schemerlamp – alles kan een ‘trigger’ zijn voor onze creatieve ideeën, waarbij wij dan zo’n gebruiksvoorwerp tot icoon verheffen. Bij de Range Rover Evoque was het eigenlijk andersom, dat is al een icoon. De eerste keer dat ik die auto zag, voelde ik direct de behoefte om op basis van die lijnen iets te creëren, om het design nog verder te iconiseren! CAR is het resultaat van dat proces.”

CAR is een ‘signature’ design van Studio Job en is al even origineel, kunstzinnig en baanbrekend als de Range Rover Evoque zelf. Maar evenals ander design van Studio Job is CAR onvergelijkbaar en trekt het vaste conventies over vorm en functie in twijfel. Daarmee past het in een lijn kunstobjecten met eigenschappen die vaak worden omschreven als een ‘monumentaal gevoel voor eigentijds industrieel design, doorspekt met humor en romantiek’.

Om een beeld te geven van het ontwerpduo achter CAR, gaat elk exemplaar van dit kunstobject vergezeld van ‘The Book of Job’; een monografie die met haast bijbelse intensiteit verhaalt over het omvangrijke oeuvre van Studio Job. Dit handgebonden werk in bijpas­sende slipcase is al een designitem op zich. CAR is vervaardigd in een exclusieve oplage van slechts 250 stuks en is uitsluitend verkrijgbaar via de Nederlandse Land Rover dealers.

 

 

Studio Job

Studio Job maakte de afgelopen jaren internationaal naam met eigenzinnige objecten op de grens van design en beeldende kunst. Het duo Job Smeets en Nynke Tynagel ontwerpt producten in opdracht van musea, architecten en bedrijven waaronder Royal Tichelaar Makkum, Moooi en Viktor & Rolf. De ontwerpen van Studio Job zijn te bewonderen in musea en galeries over de hele wereld. Het Hollandse designduo wordt ook interna­tionaal geroemd. Zo riep het Engelse tijdschrift Wallpaper* hen uit tot ontwerpers van het jaar en plaatste Time Magazine ze in de internationale top van meest invloedrijke ontwerpers. Kijk voor meer informatie op www.studiojob.nl.

Afbeeldingen
Over Land Rover

Land Rover specialiseert zich al sinds 1948 in het ontwerpen en produceren van authentieke vierwiel-aangedreven auto’s die zich onderscheiden door de grootste omvang van capaciteiten in hun respectievelijke segmenten. Daarbij neemt Land Rover zijn verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Onze activiteiten op dit gebied zijn gebundeld in ons Our Planet programma. Dit omvat duurzame productie, ontwikkeling van nieuwe technologie, CO2-compensatie, natuurbescherming en humanitaire projecten. De assemblage van alle modellen gebeurt al sinds begin 2006 volledig klimaatneutraal. Daarnaast wordt de CO2-emissie van het gebruik van de auto door klanten voor de eerste 75.000 km of drie jaar gecompenseerd via de onafhankelijke organisatie Climate Care. Zie www.landrover.nl/ourplanet voor meer informatie. Iedere nieuwe Land Rover en Range Rover heeft 3 jaar volledige fabrieksgarantie met een maximum van 100.000 km, 6 jaar carrosseriegarantie op doorroesten en uitgebreide 24-uurs hulpverlening bij pech onderweg voor een periode van 3 jaar.

berichten