Life Cycle Assessment maakt Land Rovers duurzamer

13 MAART 2012, BEESD
Samenvatting
Land Rover’s nieuwe Life Cycle Assessment (LCA) is een uiterst nauwkeurige en transparante meting van de ecologische eigenschappen tijdens de levenscyclus van een auto – van cradle to grave. Dit resulteert in nog duurzamere modellen die minder brandstof verbruiken, minder emissies produceren en op ecologischere wijze kunnen worden geproduceerd en gerecycled.

Life Cycle Assessment past in Land Rover’s filosofie om zo duurzaam mogelijke producten te ontwikkelen. In tegenstelling tot de conventionele manier om de ecologische belasting van een auto te bepalen op basis van brandstofverbruik en emissies, gaat Life Cycle Analysis veel verder. Zo betekent LCA enerzijds dat bij productontwikkeling en bij fabricage gebruikte materialen, productieprocessen en distributienetwerk worden geoptimaliseerd. Anderzijds worden brandstofverbruik en emissies geanalyseerd, maar bijvoorbeeld ook de ecologische voetafdruk van het produceren van de brandstof. Tot slot bestudeert LCA de ecologische impact van het ontmantelings- en recyclingproces aan het einde van de levensfase van de auto.

Life Cycle Assessment heeft als doel het creëren van efficiëntere auto’s en processen, inclusief het ontwikkelen en gebruiken van duurzamere materialen. Binnen de auto-industrie wordt LCA gezien als de meest nauwkeurige en meest transparante meting van de ecologische eigenschappen van een auto. LCA zal van nu af aan worden toegepast op elk nieuw Land Rover en Range Rover model en heeft al een hoofdrol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe Range Rover Evoque.

In de toekomst zal alle door Land Rover met LCA opgedane kennis worden ingezet voor het creëren van auto’s die enerzijds voldoen aan de zware eisen van Land Rover rijders, maar die anderzijds ook een veel kleinere ecologische voetafdruk zullen hebben.

Het is belangrijk om nauwkeurig naar de hele levenscyclus (life cycle) te kijken, omdat veel ecologische effecten plaatsvinden over een lange periode en deze vaak niet direct zichtbaar zijn. De effecten die worden bestudeerd omvatten klimaatverandering (door emissies van broeikasgassen), vervuiling (van lucht, water en bodem) en besparing van belangrijke grondstoffen (energie en materialen), waarvan het belangrijkste effect het Global Warming Potential (GWP) is. Door de meting van het GWP uit te drukken in een effect over een periode van 100 jaar, de zogenoemde ‘GWP 100’, weten wij bijvoorbeeld dat de geanalyseerde Range Rover Evoque TD4 Pure* een 8% kleinere GWP-impact heeft dan een Land Rover model van vergelijkbare afmetingen. Dit is ongeveer gelijk aan een besparing van circa 1.200 liter dieselolie over een afstand van 200.000 km. Deze hoeveelheid is gelijk aan twintig volle tanks en een extra af te leggen afstand van 21.000 km.

Met LCA in gedachten hebben de ontwerpers van de Range Rover Evoque zijn luchtweerstand verbeterd (Cw = 0,35), gewicht gereduceerd door gebruik van kunststoffen en aluminium (vanaf gewicht auto: 1.515 kg), efficiency vergroot en CO2-emissies verminderd. Elke Range Rover Evoque bevat 16 kg aan gerecyclede kunststoffen, 21 kg aan natuurlijke materialen en is vrij van kwik.

Meer informatie over Life Cycle Assessment is te vinden op www.landrover.nl/ourplanet.

* De LCA-studie is uitgevoerd op een Range Rover Evoque TD4 Pure.

Video's
Over Land Rover

Land Rover specialiseert zich al sinds 1948 in het ontwerpen en produceren van authentieke vierwiel-aangedreven auto’s die zich onderscheiden door de grootste omvang van capaciteiten in hun respectievelijke segmenten. Daarbij neemt Land Rover zijn verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Onze activiteiten op dit gebied zijn gebundeld in ons Our Planet programma. Dit omvat duurzame productie, ontwikkeling van nieuwe technologie, CO2-compensatie, natuurbescherming en humanitaire projecten. De assemblage van alle modellen gebeurt al sinds begin 2006 volledig klimaatneutraal. Daarnaast wordt de CO2-emissie van het gebruik van de auto door klanten voor de eerste 75.000 km of drie jaar gecompenseerd via de onafhankelijke organisatie Climate Care. Zie www.landrover.nl/ourplanet voor meer informatie. Iedere nieuwe Land Rover en Range Rover heeft 3 jaar volledige fabrieksgarantie met een maximum van 100.000 km, 6 jaar carrosseriegarantie op doorroesten en uitgebreide 24-uurs hulpverlening bij pech onderweg voor een periode van 3 jaar.

berichten